× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Komentár: Čo nás čaká v extraligovom januári?


02.01.2021

Január je pre kluby jedným z najdôležitejších mesiacov, najmä čo sa týka získania výhodnej pozície pred play – off. Je to zväčša aj preto, že kluby odohrajú v tomto mesiaci slušnú porciu zápasov a definitívne formujú či posilňujú káder pred vrcholom sezóny. Z dôvodu neskoršieho začiatku extraligy v aktuálnej sezóne, sa táto dôležitosť posúva v čase smerom k februáru, no prvý mesiac v roku i tak nestráca na dôležitosti. Hoci je jasné, aj vďaka vyrovnanosti ligy, že na konci januára určite nebudeme poznať víťaza základnej časti, niektoré tímy si pred jej finišom môžu vybudovať rozhodujúci náskok a vyladiť formu tak, aby získali čo najlepšiu pozíciu pred vyraďovacou časťou. Pozreli sme sa preto, aké zaujímavé momenty môžeme na začiatku roka 2021 očakávať v našej najvyššej súťaži. 

 

Polovica základnej časti

Posledné zápasy v roku 2020 boli zároveň aj momentom, kedy sa základná časť extraligy v aktuálnej sezóne prehupla do druhej polovice. Lídrom je momentálne s 52 bodmi Poprad, za ktorým sa v závese a s minimálnym bodovým odstupom, drží štvorica Slovan, Nitra, Detva a Zvolen. Či sa tieto mužstvá „pobijú“ o prvú štvorku, to nám ukážu práve januárové zápasy. Pokiaľ sa nestane nič zásadné, predpokladáme, že tomu tak bude. Najmä trojica Poprad, Slovan a Nitra udáva tón už od začiatku aktuálneho ročníka a drží sa v podstate stále na čele, preto nepredpokladáme, že by tu malo prísť k nejakej zásadnej zmene. Jedným dychom treba ale dodať, že rozdiel medzi druhým Slovanom a deviatymi Novými Zámkami, je v súčasnosti na úrovni 16 bodov, a preto, v prípade ak by ktorékoľvek z mužstiev na šiestom až deviatom mieste „chytilo“ formu, mohlo by sa bez problémov dotiahnuť na líderskú päticu a situáciu výraznejšie zdramatizovať. Necháme sa prekvapiť, čo prinesú najbližšie zápasy. 

 

Aktuálna forma mužstiev

Do nového roka vstupujú s víťaznou formou šieste Michalovce a štvrtá Detva, ktoré vyhrali 3 predchádzajúce zápasy. Na víťaznú vlnu sa po sérii prehier dostáva Poprad, ktorý vyhral posledné 2 zápasy, víťazne je naladená aktuálne aj Nitra. Práve tá, zápasom v posledný hrací deň roku 2020, ukončila sériu 7 ligových víťazstiev Slovana Bratislava. Predpokladáme však, že na Slovan to nebude mať výraznejší vplyv, a na vlnu víťazstiev sa vráti opäť. Naopak momentálne sa nedarí siedmym Košiciam ani jedenástej Banskej Bystrici. Oba tímy prehrali predchádzajúce tri zápasy, Barani pritom dva z nich odohrali s posledným Liptovským Mikulášom. Nedarí sa ani Novým Zámkom a Miškovcu, tí zaznamenali po dve prehry a uzatvárajú prvú desiatku tímov.

 

V hre je 30 bodov

V januári nás čaká 10 ligových kôl s plným počtom 60 zápasov. Za tento mesiac preto môžu tímy získať do ligovej tabuľky 30 bodov. Okrem toho je program Tipos extraligy zhustený ešte o 8 dohrávok zápasov, ktoré sa neuskutočnili v jesenných mesiacoch, z dôvodu karantény. Niektoré mužstvá preto môžu získať ešte viac bodov a tento fakt môže výrazne zamiešať kartami v celkovom poradí.

 

Prekvapenia ročníka?

Hoci sme len tesne za polovicou dlhodobej časti ligy, už teraz sa črtajú dve celosezónne prekvapenia. Prvým je určite pozícia Detvy. Podpoľanci v predchádzajúcich ročníkoch „okupovali“ skôr spodné časti tabuľky, v tejto sezóne sú príjemným prekvapením. I keď to tak na začiatku nevyzeralo, Detva je aktuálne na 4. mieste v tabuľke, dokáže porážať aj tímy z jej hornej časti a zbytočne nestráca body v zápasoch so slabšími celkami. Zdá sa, že tento rok namiešali v Detve ideálnu zostavu vytvorenú z domácich hráčov a vhodne doplnenú zámorskými posilami či kvalitným brankárom, ktorá zatiaľ pre Medvede prináša pozitívne výsledky. 

Naopak, po rokoch hojnosti v Banskej Bystrici, prišiel v tejto sezóne na Baranov útlm, a to aj napriek tomu, že v tíme bolo a ešte stále je niekoľko zámorských hráčov. Tí však nie sú tak kvalitní, ako v rokoch predtým, a spolu s odchovancami netvoria kompaktný celok. To všetko prinieslo Bystrici zatiaľ iba predposledné miesto, so ziskom 23 bodov a situácii nepomohla ani výmena na trénerskom poste. Barani sú teda zatiaľ najväčším negatívnym prekvapením sezóny. Či to v oboch prípadoch takto zostane naďalej, aj to nám ukáže ligový január 2021.

 

Návrat mladíkov z MS hráčov do 20 rokov

V januári tiež očakávame návrat mladých hráčov do 20 rokov, ktorí reprezentujú Slovensko na juniorských majstrovstvách sveta v Kanade. Dovedna 14 hokejistov pustilo ešte v novembri svoje súčasné kluby a v kanadskom Edmontone sa prebojovalo do štvrťfinále. Tu ich čaká ešte minimálne jeden zápas s víťazom skupiny B, favorizovaným tímom USA. Či sa mladí hráči vrátia domov už po tomto zápase, alebo si pobyt v zámorí ešte predĺžia, v čase vzniku tohto článku nevedno. Každopádne je však jasné, že väčšinu z nich uvidíme opäť na ligových klziskách už v aktuálnom mesiaci.

zdroj: IIHF

 

Dokážu sa Liptáci vymaniť z posledného miesta?

Absolútne poslednú priečku ligovej tabuľky okupuje dlhodobo Liptovský Mikuláš. Mužstvo tohto celku čelí aj v prebiehajúcej sezóne rôznym úskaliam, od absencie domáceho prostredia až po problémy s prevodom licencie, čo sa odzrkadľuje aj na výkonoch a umiestnení. Liptákom sa napriek niekoľkým dobre rozohraným zápasom, podarilo prvýkrát v sezóne zvíťaziť až 13. decembra, čím stanovili nový negatívny rekord ligy v tomto ukazovateli. Zdá sa však, že toto víťazstvo ich spolu s doplnením kádra o mladých zámorských hokejistov, nakoplo k lepším výsledkom a v priebehu decembra dokázal Liptovský Mikuláš zvíťaziť ešte dva krát. So ziskom 8 bodov (vrátane 3 odrátaných) sa toto družstvo nachádza na poslednom mieste tabuľky, stratou na Banskú Bystricu je na úrovi 18 bodov. Dokážu v Liptovskom Mikuláši toto manko zmazať, alebo sa z tejto pozície už nevymania? Predpokladáme, že skôr nie, hoci zlepšené výkony s návratom na domáci ľad môže prispieť k výraznému zmenšeniu tejto bodovej priepasti.

 

V januári nás okrem spomínaných udalostí čaká aj niekoľko zaujímavých zápasov. Pozorné oko fanúšika bude určite sledovať dôležité zápasy medzi prvými 5 mužstvami, ako aj medzi poslednými štyrmi, ktoré veľa napovedia o tom, aké pozície si mužstvá prinesú do nadstavbovej časti a následne play – off. My sme pre Vás vybrali najatraktívnejšie  a zároveň najdôležitejšie stretnutia z pohľadu stanovenia prvej štvorky, ktoré v extralige uvidíme v priebehu mesiaca január:

 

HK Poprad – HK Nitra – 8.1.2021 18:00

HC Slovan Bratislava – HK Poprad - 10.1.2021 16:00

HC 07 Detva – HK Nitra 15.1.2021 18:00

HC Slovan Bratislava – HC 07 Detva 17.1.2021 17:00

HK Nitra – HC Slovan Bratislava – 19.1.2021 18:00

HKM Zvolen – HK Nitra – 22.1.2021 18:00

HC Slovan Bratislava – HKM Zvolen 24.1.2021 16:00

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Kristina Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY